Wat is dry needling?

Dry needling maakt gebruik van een speciale techniek waarbij de fysiotherapeut naalden in de spieren aanbrengt. De spieren zullen daardoor snel en langdurig ontspannen. Dry needling zijn een soort ‘droge’ (dry) acupunctuurnaalden. De fysiotherapeut spuit dus geen vloeistof in de spier.

Dry needling therapie is niet hetzelfde als acupunctuur.  Bij dry needling wordt de naald in de spier geplaatst waardoor kortdurend de spier wordt geprikkeld. Dry needling werkt op specifieke punten, de zogenaamde triggerpoints. Een triggerpoint is een drukpijnlijke plek in een spier, die naast de lokale drukpijn, ook vaak pijn ‘op afstand’ veroorzaakt.

Het inbrengen van het naaldje  wordt meestal niet als pijnlijk ervaren. Bij het aanprikken van een triggerpoint kan de spier heel even aanspannen, dit geeft een soort kramp gevoel. Daarna ontspant de spier zich meestal direct en kunt u gemakkelijker bewegen. Het behandelde gebied kan iets vermoeid of stijf aanvoelen, maar dat is van korte duur. U krijgt van de behandelend fysiotherapeut oefeningen en gerichte adviezen mee zodat de klachten voor langere duur weg blijven. Dry needling is een specialisatie binnen de fysiotherapie en wordt door de meeste verzekeraars ook vergoed indien u aanvullend verzekerd bent.

Indicatie voor dry needling

Dry needling kan worden toegepast bij:

  • Stijve spieren en gewrichten
  • Klachten van de nek, schouder, arm, elleboog, onderarm en pols.
  • Tennisarm
  • Klachten van de lage rug, heup, bil- en beenspieren.
  • Triggerpoints in spieren